Bekijk via deze link een uitgebreide foto reportage van de bouw van het monument.
De bedoeling was om de propeller van hun vliegtuig te gebruiken voor een monument ter herinnering aan piloot C.K Chrysler en zijn navigator R.H Logan, omdat dit in de open lucht zou komen, moest de propeller goed beschermd worden. Dhr W. Bakker van Bakker autoschade in Bleskensgraaf reageerde positief op mijn vraag of hij hier belangeloos aan mee wilde werken.We spraken af dat ik in zijn loods het voorbereidende werk mocht doen en hij hem daarna verder zou behandelen. Zo gezegd zo gedaan en dankzij zijn vakmanschap is de propeller nu in keurige staat, verwerkt in het monument waar het de herinnering aan deze dappere bemanningsleden levend houd.
Nadat de propeller geconserveerd was moest er worden nagedacht over een mooie plaats voor het monument. In overleg met de gemeente Graafstroom waren er eigenlijk twee opties. De eerste was nabij de pas gereed gekomen historische boerderij aan het koekoekspad. Tevens ook vlakbij de locatie waar de propeller was ingeslagen in het weiland. Een tweede mogelijkheid was om de propeller een plek te geven in de dorpskern in de tuin voor de kerk. Er was voor beide locaties wat te zeggen maar de voorkeur ging uiteindelijk toch uit naar een plaatsje nabij de boerderij en crashlocatie. Achteraf gezien de juiste keuze. Toen dit besluit genomen was moest er een ontwerp worden gemaakt. De juiste man hiervoor bleek freelance kunstenaar/fotograaf T.van Kooten uit Alblasserdam. Hij maakte in eerste instantie onderstaand ontwerp.
Het ontwerp sprak aan maar er werden ook kanttekeningen bij geplaatst en dan met name over het bankje in het ontwerp. Het geheel zou erg groot worden en ook bestond de angst om een ideale hangplek creëren. Op zich niks mis mee maar toch niet helemaal waar het voor bedoeld was. Dus werd er besloten om het ontwerp door te zetten maar zonder bankje. Met het ontwerp in handen naar bouwtechnisch tekenaar van Genderen uit Bleskensgraaf die de constructie uitrekende en van het geheel een bouwtekening maakte.
Hiermee kon een bouwvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Dit werd op zeer voortvarende wijze ter hand genomen door mevr. Karelse van de Historische vereniging Binnenwaard. Ook de gemeente werkte prettig mee en dit was ook nodig omdat de geplande datum voor de onthulling van het monument steeds dichter bij kwam. En er nog heel wat moest gebeuren.
© 2007. mosquitocrash.com