squadronpatch
top

Een verhaal uit De Waard in Oorlogstijd, dl 1, over wat er zich die nacht en daarna afspeelde in Bleskensgraaf, door A. Korpel. 

"Mosquito souvenirs in Bleskensgraaf" 

"Het is nacht in de Alblasserwaard. De meeste scheurkalenders staan nog op 27 mei 1943, een enkele al op de 28e mei. De polder verkeerd in diepe rust. Dan word plotseling, het is ongeveer 2 uur. Bleskensgraaf en omgeving opgeschrikt. Boven het dorp klinkt het geronk van vliegtuigen, vermengt met het geluid van mitrailleurvuur. Een Engelse nachtjager word op de huid gezeten door een Duits toestel. Het Engelse toestel, een Mosquito van het 109e RAF squadron, weet zijn belager niet meer te ontlopen. Het vliegtuig stort brandend neer ten noordoosten van Bleskensgraaf, in de polder Zevenhoven, op de landscheiding van de landbouwers van den Berg en de Groot.

De Mosquito is van oorsprong een jager. Mosquito B mkIV Voor de oorlog was de taak van verschillende type vliegtuigen duidelijk omlijnd. Gevechtsvliegtuigen waren uitsluitend uitgerust om te vechten en bommenwerpers uitsluitend voor het afwerpen van de bommen. Naarmate de oorlog voortschrijd word de scheidslijn tussen deze taken minder duidelijk. Het gebeurt zo nu en dan dat gevechtsvliegtuigen bommen afwerpen en bommenwerpers vechten. Omstreeks 1943 gebruiken de voornaamste luchtstrijdkrachten vliegtuigen die zowel de taak van de vroegere gevechtsvliegtuigen kunnen uitvoeren als ook die van de bommenwerpers en nog andere taken kunnen uitvoeren. Zo word de Mosquito een jachtbommenwerper het toestel kan een bommenlast van 2 x 900 kg meevoeren, heeft de beschikking over vier 7,7mm MG mitrailleurs in de cockpitneus en 4 Hispano 20 mm kanonnen in de cockpitbodem. De spanwijdte van het toestel is 16,51 meter, de lengte 12,55 meter en de hoogte 4,65 meter.  Het vlieggewicht is 9500 kg. De propellers worden aangedreven door 2 Rolls Royce merlin motoren, die hem een kruissnelheid van bijna 400 km per uur meegeven. De Mosquito is daarmee in die tijd het snelste oorlogsvliegtuig ter wereld. Het vliegbereik is 2400 km ( dat met extra tanks onder de vleugels kan worden vergroot.) Het toestel kan ook dienst doen als fotoverkenningelectro-magnetische schakelaar vliegtuig en heeft daartoe de beschikking over een camera in de bodem van het bommenruim. Verder word het veelvuldig gebruikt als "pathfinder" voor het markeren van de te bombarderen doelen.

De Havilland Mosquito is een heel bijzonder vliegtuig, het is namelijk geheel uit hout vervaardigt en daarbij zo snel dat het omdat het zich door zijn snelheid aan aanvallen van de Duitse jagers kan onttrekken geen defensieve bewapening meevoert. Het toestel is vooral vermaart geworden doordat ermee nachten achtereen aanvallen mee worden uitgevoerd op Berlijn. Eenmaal wordt er door Mosquito's 63 nachten achtereen Berlijn gebombardeerd. Mosquito betekent zoveel als mug of muskiet en doet zijn naam eer aan, want het weet het Duitse "lichaam" gevoelige steken toe te brengen. Hoewel de Mosquito's snelheid als beste verdedigingswapen hanteren, gebeurt het toch wel dat er een toestel door Duitse jagers word neergehaald. Er gaat wel eens een Mozzie verloren zoals in deze nacht boven Bleskensgraaf.

het graf van de Canadese navigator te Rotterdam CrooswijkDe tweekoppige bemanning doet haar uiterste best om aan zijn belager te ontkomen maar het mag niet baten. De piloot C. K Chrysler van de Royal Canadian Air force weet zich met zijn parachute te redden. Hij komt ergens achter Braank (Brandwijk) terecht. Totaal ontredderd en gewond dwaalt hij naar de vierde molen van Groot Ammers. Daar besluit hij toch maar terug te keren naar de brandende restanten van zijn vliegtuig. 

Zijn landgenoot de navigator R. H Logan, komt half in een sloot terecht. Hij is overleden. Men vind hem, en zijn ontzielde lichaam wordt  naar politieman de Groot gebracht. Deze brengt de dode Logan naar het gemeentehuis in Bleskensgraaf en legt hem daar neer op een bank. Later die dag worden zij opgehaald door Duitse militairen en afgevoerd naar Rotterdam. In de polder Zevenhoven blijven de brokstukken van hun vliegtuig achter. De wrakstukken van de "Mozzie" liggen over de weilanden verspreid. De twee motoren van het vliegtuig heeft men nooit kunnen bergen. Deze bevinden zich nog steeds in de Waardse bodem. 

Als de Duitsers de bewaking rond het vliegtuigwrak opheffen, word het door de bevolking gesloopt. Menig souvenir van dit onfortuinlijke toestel is nu nog te vinden in Bleskensgraaf en omgeving."

Home

© 2007. mosquitocrash.com

 

 

Meer informatie over:

Het bombardement op Bleskensgraaf vroeg in de morgen van zondag 12 mei 1940

Een wapendropping in 1945 in een weiland achter Bleskensgraaf

De Avro Lancaster ND 559 GT-J die op 22 mei 1944 neerkwam in Molenaarsgraaf

De Hallifax die neerkwam in de Lek bij Jaarsveld